Perfektní kompost jednoduchý na údržbu

Jaký kompostér zvolit

    Začněte s kompostem. Přeci jenom jde o hnijící organický materiál, takže konstrukce kompostu nemusí být bůhvíjak úžasná. V podstatě potřebujete jen nějaký způsob, jak udržet všechny “ingredience” pohromadě, aby bakterie, starající se o rozklad, byly v teple a mohly efektivně pracovat.
  Existují dva typy kompostérů - stacionární a otočný. U obou typů je nutné obsah pravidelně provzdušňovat a do již hnijícího obsahu přidávat další různý materiál, aby se udržoval správný poměr uhlíku a dusíku.
  Jako stacionární kompostér lze použít i jednoduchou, dobře provzdušňovatelnou bednu, jako napříkad tu, na kterou naleznete návod na našich stránkách. Správně navržený kompostér udrží správnou teplotu a vlhkost a docílíte tak rychlejších a lepších výsledků.
  Druhým typem kompostéru je otočný kompostér. V tomto případě se jedná o nádobu, se kterou je možno jednoduše otáčet a proces kompostování se tak díky provzdušňování urychlí z let a měsíců až na týdny.
  Pokud si vyberete stacionární kompostér, postavte ho na místě, kde na něj bude co nejdéle pálit slunce. Ve stínu bude rozklad sice také probíhat, ale mnohem pomaleji, obzvláště když přijdou první podzimní mrazíky.
  

Ingredience do kompostu

    Nezapomeňte na správný mix toho, co do kompostu dáváte. Kompost, o který se nemusíte moc starat, musí mít vyvážený obsah “zelené” a “hnědé” rostlinné hmoty, stejně jako správnou vlhkost, aby se nesnižovala výkonnost bakterií, které se starají o proces hniloby. “Hnědou” hmotu vám mohou zařídit například zmačkané noviny, dřevěné odštěpky nebo třeba mokré listí. Odpad z kuchyně nebo posekaná tráva jsou výborné prvky k zajištění dostatku “zelené” složky v kompostu. Co patří do kompostu a co naopak ne, najdete na našem webu.
 

Údržba kompostu

    Zapamatujte si pár jednoduchých kroků k zajištění správného procesu kompostování. O kompost se nemusíte starat nijak usilovně, ale malé úsilí vede k obrovskému rozdílu v kvalitě a rychlosti kompostování.
    Pravidelné přidávání materiálu zajistí spokojeným bakteriím dostatek jídla a vody k provádění toho, co mají nejraději, a to je zajisté kompostování.
    Otáčení kompostu pomocí vidlí každý týden nebo čtrnáct dní povede k tomu, že budou všechny materiály smíchány a budou spolu spolupracovat. Po promíchání věcí v kompostu zjistěte, zda je kompost mírně vlhký. Pokud by byl příliš málo vlhký, proces hniloby by se zpomalil a při příliš vysoké vlhkosti vám vznikne nechutná smradlavá slizká hmota, která je v podstatě nepoužitelná.
    Za pár měsíců by měl být hotový produkt tmavý a měl by vonět po čerstvé půdě.